Geschiedenis

De voorgeschiedenis van Pikuurtje begint in 1980 wanneer de junioren van de Putse Korfbalclub het toneelstuk ‘Hoogheid uw kameel staat voor’ opvoeren in zaal ‘De Ster’ in de Reetlei. Die ervaring viel zo in de smaak dat een jaar later een aparte toneelvereniging boven de doopvont werd gehouden. De opvoeringen van ‘Vader gaat op stap’ in oktober 1981 waren de eerste van een ondertussen lange reeks. In de loop van 2018 gaat de 75ste productie van start.
Vanaf het begin werden er per toneelseizoen twee producties gebracht: eentje in oktober en een andere in maart. Het gaat dan vooral om komische stukken, maar Pikuurtje is niet bang om er af en toe een ernstiger toneelwerk tussen te stoppen.
Toen in 1999 zaal ‘De Ster’ werd gesloten, moest gezocht worden naar een nieuwe thuisbasis. Die werd uiteindelijk gevonden in zaal Forum in de Mechelbaan.
Ondertussen is het archief met affiches, programmaboekjes, foto’s en andere documenten helemaal gedigitaliseerd. Je kan het vinden op de website www.pikuurtje.be.
Pikuurtje neemt ieder jaar ook deel aan de carnavalstoet in Putte. Vanaf 1982 is dat met Tuur Pik, de reus van Putte: 69,95 kg zwaar en 3,83 cm groot. Tuur Pik is officieel ereburger van de gemeente en is permanent te bewonderen in inkomhal van het oude gemeentehuis aan de Alice Nahonstraat.
Pikuurtje blijft op zoek naar mensen die de toneelmicrobe te pakken hebben en graag voor of achter de schermen willen meewerken aan een toneelproductie. Wie interesse heeft mag steeds contact opnemen.