Tuur Pik – Een reuzeleven

Het jaar na de oprichting in 1981 nam Pikuurtje voor het eerst deel aan de carnavalstoet in Putte. Die stoet wordt ieder jaar georganiseerd door de Gilde van de Verbrande Puttenaars op de zondag voor Pasen. Om te vermijden dat we ieder jaar met iets nieuws op de proppen moesten komen, kwam Bruno Goyvaerts, de toenmalige secretaris, op het lumineuze idee om een reus te maken.

Geboortekaartje Tuur Pik – 13 april 1985

Jules Uytterhoeven timmerde het frame in balsahout, Lode Mols kapte uit erg stevig polystyreen een prachtige kop en Julia Heremans naaide de reuzenkleren aan elkaar.

Tuur Pik – Ereburger (Bron onbekend)

Op zondag 4 april 1982 stapte Tuur Pik de Putse geschiedenis in. Sindsdien is hij ieder jaar van de partij op de Putse carnavalstoet.

Tuur Pik tijdens de Putse carnavalstoet.

Naast die jaarlijkse uitstap maakte Tuur al eens een al dan niet sportief zijstapje.

Zo ging hij op 4 november 1988 mee in de stoet om de 105de verjaardag van Melanie Van Rompaey, beter bekend als Melle Flik, te vieren. Er liep een spandoek mee met de erg toepasselijke ‘Het was een reuzeleven’.

Tuur Pik tijdens de verjaardagsstoet van Melle Fik

Op 7 september liep Tuur Pik de Marathon du Médoc in 6 uur. Na hem liepen nog ruim 1 000 deelnemers over de aankomstlijn. Bij die gelegenheid werd de reus ook officieel gemeten: 69,954 kg zwaar en 3,83 meter hoog. Een hele brok, zeker als je weet dat Tuur geen wieltjes heeft en door slechts één persoon gedragen wordt.

Op 11 augustus 2006 startte hij de 100 km lange Dodentocht in Bornem. Halfweg moest hij echter opgeven. Niet dat de dragers moe werden, maar omdat de smalle weggetjes en overhangende takken het rechtop dragen moeilijk maakten. Tuur moest dan telkens horizontaal worden gedragen en dat zorgde voor erg veel tijdsverlies.

Naast een strooien hoed heeft Tuur Pik, die ondertussen ereburger van Putte geworden is, ook een kerstmuts. Op de jaarlijks kerstmarkt is hij zo de blikvanger naast de stand van Pikuurtje.  Om daar te geraken hoeft hij niet zo ver te wandelen. Sinds enige tijd heeft hij een onderkomen gevonden in het oude gemeentehuis van Putte. Daar heet dan alle bezoekers op zeer originele wijze welkom en is hij een succes geworden bij het nemen van trouwfoto’s!

Tuur Pik op de Putse Kerstmarkt (2013)